WUGC 2020

WUGC2020 is wegens het Corona virus uitgesteld tot een n.t.b. datum. 

Ultimate Frisbee is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Wereldwijd spelen ongeveer tien miljoen mensen deze spectaculaire teamsport waarbij respect, teamspirit en gelijkheid tussen mannen en vrouwen voorop staan. In 2020 komt het wereldkampioenschap Ultimate Frisbee naar Leeuwarden, georganiseerd door het Nederlands sportevenementenbureau Team TOC. Het ontwerp van het officiële WK-logo komt voort uit een samenwerking met dit bureau. Samen met Team TOC, provincie Friesland, World Flying Disc Federation (WFDF, de officiële sportbond) en diverse andere stakeholders doken we in een veelomvattend ontwerpproces. Alles zit er in. Een stukje Friesland, een stukje Frisbee, een internationale uitstraling, etc. Mensen zijn er in gaan geloven. En dat is er - als grafisch vormgever - een voor de Bucketlist: Het ontwerpen van een officieel WK-logo. Check!

WUGC 2020 World Ultimate & Guts Championships - WFDF 1 WUGC 2020 World Ultimate & Guts Championships - WFDF 6

Rein Verweijen (Team TOC): "Een logo voor een officieel WK is geen makkelijke klus. Naast onze wensen als toernooiorganisator – o.a. duidelijke verwijzing naar de sport en Leeuwarden als host city, jong en stoer karakter, strak en minimalistisch – hadden ook de World Flying Disc Federation (WFDF), de Nederlandse Frisbee Bond (NFB), de gemeente Leeuwarden en provincie Friesland hun wensen en verwachtingen.

Vereisten vanuit de internationale bond waren onder meer dat de volledige eventnaam WFDF 2020 World Ultimate & Guts Championships, de datum van het evenement en het eigen logo een plek kregen in het ontwerp. Op het allerlaatste moment kwam daar bovendien nog de wens bij om het logo genderneutraal te maken. De provincie en gemeente wensten onder meer een subtiele verwijzing naar het logo van de culturele hoofdstad.

Het is Dirk uiteindelijk gelukt om al deze uiteenlopende en soms conflicterende wensen samen te brengen. Hij voerde niet alleen de opdracht uit, maar zette ons en onze partners ook aan het denken. Naast zijn flexibiliteit en prettige karakter is dat wat Dirk onderscheidend maakt. Team TOC is mede dankzij Dirk klaar om in 2020 de grootste én beste WK Ultimate frisbee ooit te organiseren."

WUGC 2020 World Ultimate & Guts Championships - WFDF 7

Fotografie door Tim Buitenhuis (Pridex Media).

WUGC 2020 World Ultimate & Guts Championships - WFDF 3 WUGC 2020 World Ultimate & Guts Championships - WFDF 4 WUGC 2020 World Ultimate & Guts Championships - WFDF 5